Forskning

Forskning

Varje år finansierar Strål­säkerhets­myndig­heten forsknings­projekt, tjänster vid universitet och hög­skolor samt konsulter för cirka 100 miljoner kronor. Syftet är att stärka myndig­hetens och Sveriges kompetens på området. Strål­säkerhets­myndig­heten tar också fram före­skrifter, ställer krav på, utövar till­syn, registrerar anmälan och ger till­stånd till den som bedriver forskning med joniserande strålning.

Forskningsfinansiering

Forsknings­verksamheten ligger till grund för myndig­hetens beslut och över­väganden och möjlig­gör en effektiv och veder­häftig verk­samhet. Den forskning som finansieras ska hålla god kvalitet, vara relevant för myndig­hetens uppdrag och komma verk­samheten till nytta. Forskningen ska även spridas på ett ända­måls­enligt sätt.

Forskningsverksamhet med joniserande strålning

Du som bedriver forskning med joniserande strål­ning berörs av Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter. För viss verksamhet krävs det tillstånd, för annan anmälan. Strål­säkerhets­myndigheten ställer krav på din verksamhet och kontrollerar att du följer reglerna och tar ditt ansvar.

Sök forskningsmedel

Vi utlyser medel för forskning inom ny kärnkraft, befintlig kärnkraft, samt basstöd till lärosäten och stöd för unga forskare, strålskydd för icke-kärnteknisk tillämpning och kärntekniska restprodukter.

Tillstånd och anmälan för forskning

Det krävs tillstånd för verksamhet med slutna strålkällor med hög aktivitet (HASS), acceleratorer eller öppna strålkällor. Om du planerar att bedriva verksamhet med till exempel densitetsmätare, tjockleksmätare, ytviktsmätare, fukthaltsmätare, eliminatorer och jonisatorer, XRF, eller kabinettröntgen kräver vi istället att du anmäler det till oss.