Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser forskningsmedel inom strålsäkerhet för ny kärnkraft
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) utlyser medel för forskning inom strålsäkerhet för ny kärnkraft inklusive små modulära reaktorer (SMR). Ansökan ska vara SSM tillhanda senast den 10 april 2025.
Totalt planerar SSM för området avsätta 25,0 miljoner kronor för användning under åren 2025 – 2029. Preliminärt är beloppet tänkt att fördelas som 4,0 miljoner kronor år 2025, 6,0 miljoner kronor per år 2026 – 2028 och 3,0 miljoner kronor år 2029. Den totala summan är avsedd att finansiera flera ansökningar.
Utlysningens omfattning och inriktning
Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser årligen medel för forskning inom myndighetens identifierade forskningsområden. I denna utlysning välkomnas svenska lärosäten (universitet och högskolor), institut och företag att söka medel för forskning.
Forskningsområden som SSM prioriterar i denna utlysning är sådana som rör strålsäkerhet för ny kärnkraft inklusive SMR. Utlysningen avser att dels finansiera tjänster, basstöd till forskargrupper eller forskningsuppdrag vid svenska lärosäten och institut, dels finansiera forskningsuppdrag vid svenska lärosäten, institut och företag. Forskningsmedlen kan användas för att stödja den nationella kompetensen inom strålsäkerhet, eller för att stödja SSM i specifika frågor inför och i samband med tillståndsprövning av ny kärnkraft.
Utlysningen avser medel för doktorandtjänster, postdoktorala tjänster, basstöd till forskargrupper och forskningsuppdrag. Doktorandtjänster, postdoktorala tjänster och basstöd finansieras endast vid svenska lärosäten och institut.
SSM kan av administrativa skäl bestämma att lägga en utbetalningsplan som skiljer sig från en ansökans fördelning av budget över tid. Varje ansökan kommer att beaktas i sin helhet, det vill säga SSM avser inte att bevilja medel till del av ansökan.
Maxbelopp
Doktorandtjänst kan finansieras med högst 1,25 miljoner kronor per år för en heltidstjänst i fyra år, dvs. maximalt 5,0 miljoner kronor.
Postdoktoral tjänst kan finansieras med högst 1,5 miljoner kronor per år för en heltidstjänst i två år, dvs. maximalt 3,0 miljoner kronor.
Basstöd till forskargrupp kan finansieras med högst 1,5 miljon kronor per år, under fyra år, dvs. maximalt 6,0 miljoner kronor. Huvudsökande ska vara representant för en forskargrupp. Forskningsmedlen kan användas till exempelvis löner, forskningsprojekt eller annat som syftar till att bevara och utveckla den långsiktiga kompetensförsörjningen i Sverige inom ny kärnkraft. Medlen kan också användas för att delfinansiera andra forskningsprojekt för internationella utlysningar (t.ex. forskningsprojekt inom Euratom). Forskningsmedlen får dock inte användas för att finansiera utbildning. En förlängning av basstödet för ytterligare fyra år kan ske efter separat ansökan och särskilt beslut.
Forskningsuppdrag kan finansieras med maximalt 1,5 miljoner kronor. Syftet är att stödja SSM i frågor inför och i samband med tillståndsprövning av ny kärnkraft.
Ansökans omfattning och utformning
Varje ansökan ska omfatta två filer: en ifylld ansökningsblankett och en projektbeskrivning.
Ansökningsblankett finns här: Ansökningsblankett för forskningsmedel
Projektbeskrivningen ska namnges ”Projektbeskrivning” och den sökandes efternamn, och omfatta maximalt tio A4-sidor innehållande följande information:
- Projektsammanfattning
- Projektplan som redovisar ett väl genomarbetat förslag för hur forskningen ska bedrivas (specifika mål, bakgrund, teori/hypoteser, metoder, arbetsplan, relationer till eventuella övriga ansökningar eller bidrag, forskningsfrågor att besvara, projektets potentiella betydelse, referenser)
- Beskrivning av hur resultat ska kommuniceras
- Tidplan med etappmål och budget fördelat på de utlysta åren
- Meritförteckning (CV) för sökande (max. två A4-sidor)
- Referenser till högst tre egna publikationer av betydelse för ansökan
I tillägg till de maximalt tio A4-sidorna kan också bifogas en separat fil med högst tre egna publikationer av betydelse för ansökan. Bilagan ska namnges "Publikationer” och den sökandes efternamn. Endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering får inkluderas.
Ansökan med bilagor ska skickas elektroniskt till Strålsäkerhetsmyndigheten på e-postadressen registrator@ssm.se med kopia till ninos.garis@ssm.se. Ange referens SSM2025-957.
Ansökningsblanketten (längre ner på sidan) ska vara undertecknad av prefekt eller motsvarande där forskningen ska bedrivas. För avtal om forskningsmedel kommer Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna villkor att gälla.
Projektet bör vara avslutat och rapporterat senast den 30 september det sista året.
Beredning av ansökningar
Ofullständiga eller för sent inkomna ansökningar beaktas inte.
Beredning av inkomna ansökningar sker i en grupp sakkunniga från SSM enligt SSM:s kriterier för bedömning av forskningsprojekt. Dessa är följande:
- Relevans inom strålsäkerhetsområdet - hur väl projektet inryms i SSM:s uppdrag inom utlysningens forskningsområde (viktas med 40 %)
- Vetenskaplig kvalitet på projektet i förhållande till kvalitet och djup på frågeställningen (viktas med 20 %)
- Kompetens i projektet i förhållande till det som bedöms vara nödvändigt för att säkerställa tillräcklig kvalitet i projektet (viktas med 20 %)
- Genomförbarhet - i vilken grad det är realistiskt att projektet når sitt mål och kan avslutas i tid (viktas med 20 %)
De bedömningar som tas fram utifrån kriterierna ovan utgör en utgångspunkt som ger underlag för beslut. Om beredningen utifrån ovanstående kriterier leder till att två eller flera ansökningar bedöms vara likvärdiga kan även aspekter som jämställdhet och fördelning mellan lärosäten komma att beaktas. Sammantaget syftar beredningen till att SSM uppnår en balanserad total forskningsfinansiering, med en lämplig fördelning mellan verksamhets- och kompetensstödjande forskning samt mellan flerårig finansiering och kortare projekt.
Myndigheten har som målsättning att fatta beslut senast den 13 juni 2025.
Ansökningar är allmänna handlingar
SSM är en statlig myndighet och omfattas av den så kallade offentlighetsprincipen. Det innebär bland annat att var och en har rätt att på begäran få ta del av allmänna handlingar som är offentliga (handlingsoffentlighet). Ansökningar om forskningsfinansiering blir allmänna handlingar som i stora delar innehåller uppgifter som är offentliga och därmed måste lämnas ut på begäran.
Frågor om utlysningen
Ninos Garis, utredare, tel. 08-799 42 30, ninos.garis@ssm.se
Cheuk Lau, forskningssekreterare, tel. 08-799 43 06, cheuk.lau@ssm.se