Strålsäkerhetsmyndigheten utlyser forskningsmedel till stöd för myndighetens verksamhet inom befintlig kärnkraft
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) utlyser forskningsmedel för verksamhetsstödjande forskningsprojekt i syfte att bygga upp kunskap som kan stödja myndighetens olika uppdrag relaterade till de svenska kärnkraftverken. Ansökan ska vara SSM tillhanda senast den 10 april 2025.
Totalt planerar myndigheten att avsätta 6 miljoner kronor för området för användning under åren 2025–2027. Preliminärt är beloppet tänkt att fördelas med 2 miljoner kronor varje år under perioden. Den totala summan är avsedd att finansiera flera ansökningar.
Utlysningens omfattning och inriktning
Denna utlysning riktar sig till svenska lärosäten (universitet och högskolor), forskningsinstitut och företag som bedriver forskning inom relevanta områden. De huvudområden som prioriteras i denna utlysning är följande:
Långtidsdrift (LTO)
Behovet av forskning inom LTO rör åldringsfenomen och degraderingsmekanismer till följd av förlängda drifttider, med planerade drifttider på upp till 80 år för svenska kärnkraftsreaktorer. Utlysningen omfattar men är inte begränsad till följande exempel på underområden:
- Kontroll och provning av mekaniska komponenter och byggnadsstrukturer.
- Modellering av oförstörande provning för utveckling av provningsteknik och som hjälpmedel vid kvalificering av provningssystem.
- Analys och utvärdering av nya avancerade tekniker och applikationer för ultraljudsprovning.
- Förståelse för åldrandet hos polymera material
Strålskydd för kärntekniska anläggningar
Utlysningen omfattar men är inte begränsad till följande exempel på frågeställningar inom området utsläppsbegränsning:
- Utveckling av metoder för källtermsminimering.
- Utveckling av metoder för utsläppsbegränsning av tritium till luft och vatten från kärntekniska anläggningar.
- Utveckling av metoder för svårmätbara matriser av radionuklider till exempel kol-14 i utsläppsvatten.
- Öka effektivitet hos fasta system för utsläppsbegränsning. Exempel på fasta system är filter för luftutsläpp, jonbytare för vattenutsläpp och fördröjningssystem för ädelgaser.
Människa-Teknik-Organisation
Utlysningen omfattar, men är inte begränsad till följande exempel på frågeområden:
- Underhåll – hur konstruktioner, system och komponenter kan utformas för att ge goda förutsättningar för underhåll.
- Verifiering och validering (V&V) – hur V&V kan genomföras av komplexa system så att människan har ändamålsenliga förutsättningar.
- Riskkommunikation – hur industri och myndighet kan kommunicera risker så att arbetstagare och allmänhet kan agera på ett relevant sätt.
Även andra frågeställningar som har relevans för strålsäkerhet inom befintlig kärnkraft kan beaktas. Ansökningar om medel för forskning avseende strålsäkerhet med tillämpning för nya reaktortekniker kan beaktas om de har relevans för befintliga svenska reaktorer.
SSM kan av administrativa skäl bestämma att lägga en utbetalningsplan som skiljer sig från ansökans fördelning av budgeten över tid. Varje ansökan kommer att beaktas i sin helhet, det vill säga SSM avser inte att bevilja medel till del av ansökan.
Maxbelopp
Det maximala beloppet som kan beviljas är 1,5 miljoner kronor.
Ansökans omfattning och utformning
Varje ansökan ska omfatta två filer: en ifylld ansökningsblankett och en projektbeskrivning.
Projektbeskrivningen ska ha titeln ”Projektbeskrivning” och den sökandes efternamn, och ska omfatta maximalt tio A4-sidor innehållande följande information:
- Projektsammanfattning
- Projektplan som redovisar ett väl genomarbetat förslag för hur forskningen ska bedrivas (specifika mål, bakgrund, teori/hypoteser, metoder, arbetsplan, relationer till eventuella övriga ansökningar eller bidrag, forskningsfrågor att besvara, projektets potentiella betydelse, referenser).
- Beskrivning av hur resultat ska kommuniceras
- Tidplan med etappmål och budget fördelat på de utlysta åren
- Meritförteckning (CV) för sökande (max. två A4-sidor)
- Referenser till högst tre egna publikationer av betydelse för ansökan
I tillägg till de maximalt tio A4-sidorna kan också bifogas en separat fil med högst tre egna publikationer av betydelse för ansökan. Bilagan ska namnges med "Publikationer” och den sökandes efternamn. Endast artiklar eller motsvarande som är publicerade eller accepterade för publicering får inkluderas.
Ansökan med bilagor ska skickas elektroniskt till Strålsäkerhetsmyndigheten på e-postadressen registrator@ssm.se med kopia till sanna.rejnlander@ssm.se. Ange referens SSM2025-959.
Ansökningsblanketten (längre ner på sidan) ska vara undertecknad av prefekt eller motsvarande vid den organisation där forskningsprojektet planeras att genomföras. För avtal om forskningsmedel kommer Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna villkor att gälla.
Projektet bör vara avslutat och rapporterat senast den 30 september det sista året.
Beredning av ansökningar
Ofullständiga eller för sent inkomna ansökningar beaktas inte.
Beredning av inkomna ansökningar sker i en grupp sakkunniga från SSM enligt SSM:s kriterier för bedömning av forskningsprojekt. Dessa är följande:
- Relevans inom strålsäkerhetsområdet - hur väl projektet inryms i SSM:s uppdrag inom utlysningens forskningsområde (viktas med 40 %)
- Vetenskaplig kvalitet på projektet i förhållande till kvalitet och djup på frågeställningen (viktas med 20 %)
- Kompetens i projektet i förhållande till det som bedöms vara nödvändigt för att säkerställa tillräcklig kvalitet i projektet (viktas med 20 %)
- Genomförbarhet - i vilken grad det är realistiskt att projektet når sitt mål och kan avslutas i tid (viktas med 20 %)
De bedömningar som tas fram utifrån kriterierna ovan utgör en utgångspunkt som ger underlag för beslut. Om beredningen utifrån ovanstående kriterier leder till att två eller flera ansökningar bedöms vara likvärdiga kan även aspekter som jämställdhet och fördelning mellan lärosäten eller företag komma att beaktas. Sammantaget syftar beredningen till att SSM uppnår en balanserad total forskningsfinansiering, med en lämplig fördelning mellan verksamhetsstödjande och kompetensstödjande forskning samt mellan flerårig finansiering och kortare projekt.
För företag och institut finns möjlighet att i ansökan inkludera ett eller flera examensarbeten som bidrar till projektets genomförande. Observera att denna möjlighet inte gäller för universitet och högskolor. Inom det totala ansökningsbeloppet kan maximalt 100 000 kr avsättas för kostnader kopplade till examensarbeten, oavsett antalet involverade studenter. Dessa kostnader kan exempelvis omfatta handledning, men inte lön till studenten.
Myndigheten har som målsättning att fatta beslut senast den 13 juni 2025.
Ansökningar är allmänna handlingar
SSM är en statlig myndighet och omfattas av den så kallade offentlighetsprincipen. Det innebär bland annat att var och en har rätt att på begäran få ta del av allmänna handlingar som är offentliga (handlingsoffentlighet). Ansökningar om forskningsfinansiering blir allmänna handlingar som i stora delar innehåller uppgifter som är offentliga och därmed måste lämnas ut på begäran.
Frågor:
Sanna Rejnlander, utredare, tel. 08-799 43 67, sanna.rejnlander@ssm.se
Ninos Garis, utredare, tel. 08-799 42 30, ninos.garis@ssm.se