Tillstånd och anmälan för handel, installation och underhåll

Den här sidan vänder sig till dig som planerar att bedriva handel, installation eller underhåll av utrustning som avger joniserande strålning. Här hittar du information om vad som kräver tillstånd eller anmälan, samt hur du genomför en tillståndsansökan eller anmälan.

Det krävs tillstånd för handel med slutna strålkällor med hög aktivitet (HASS), installation eller underhåll av utrustning som kan avge joniserande strålning. Handel med följande utrustning kräver istället en anmälan till oss:

  • Vissa odontologiska röntgenutrustningar
  • Vissa veterinärmedicinska röntgenutrustningar
  • Kabinettröntgenutrustningar
  • Tekniska anordningar för mätning kontroll, analys och laboratorieanvändning (till exempel nivåvakter, densitetsmätare, tjockleksmätare, ytviktsmätare, fukthaltsmätare, eliminatorer, jonisatorer och XRF)
  • Slutna strålkällor under HASS-gränsen
  • Öppna strålkällor under en viss aktivitetsnivå

Du som ansöker om tillstånd eller gör en anmälan måste uppfylla de krav som ställs i strålskyddslagen (1988:220), strålskyddsförordningen (2018:506) och våra föreskrifter.

Tillståndspliktiga verksamheter

Följande verksamheter med handel av utrustning som avger joniserande strålning är tillståndspliktiga:

  • Handel med HASS
  • Installation och underhåll av utrustning som kan avge joniserande strålning

Strålsäkerhetsmyndigheten beviljar normalt tillstånd till en juridisk person, till exempel ett företag. Det är företaget som är tillståndshavare och ansvarar för att verksamheten med joniserande strålning sker enligt regelverket. Ett tillstånd enligt strålskyddslagen är avgiftsbelagt.

Så ansöker du om tillstånd

1. Fyll i och skicka in blanketten Ansökan om tillstånd för verksamhet med joniserande strålning. Blanketten ska vara undertecknad av behörig firmatecknare.

Allmänt om verksamheten

2. Beskriv verksamheten och syftet med att använda de aktuella strålkällorna.

För installation och underhåll ska beskrivningen även omfatta:

a) vilken typ av utrustningar som ska installeras eller underhållas,

b) på vilken typ av anläggningar dessa utrustningar kommer att installeras eller underhållas, och

c) om inhyrda arbetstagare kan komma att utföra arbetsmoment.

För sluten strålkälla med hög aktivitet (HASS) ska beskrivningen även omfatta:

a) Strålkällans placering i verksamheten.

b) Om inhyrda arbetstagare kan komma att utföra arbetsmoment.

Organisation och ledningssystem

3. Beskriv vilka arbetsmoment som kan medföra stråldoser till arbetstagare eller andra personer vid normal användning. Redogör även för vilka arbetsmoment eller händelser som kan medföra ökad risk för strålningsexponering. (2 kap. 1 § SSMFS 2018:1)

4. Bifoga organisationsplan. (3 kap. 1 § SSMFS 2018:1)

5. Redogör för vilken person eller funktion som ansvarar för strålskyddsrelaterade uppgifter inom följande områden:

  • Organisation och ledningssystem
  • Kompetens
  • Skydd av arbetstagare och allmänhet
  • Lokaler och strålskyddsutrustning
  • Strålkällor

Om arbetsuppgifterna är uppdelade på flera personer eller funktioner, beskriv avgränsning av ansvar och samarbetsförhållanden mellan dessa.

Kompetens

6. Beskriv strålskyddsexpertfunktionen, inklusive:

a) Dokumentation som styrker att verksamheten har tillgång till en godkänd strålskyddsexpertfunktion, eller en ansökan om godkännande av en ny eller förändrad strålskyddsexpertfunktion, enligt instruktioner för ansökan om godkännande av strålskyddsexpertfunktion.

b) Kopia på giltiga avtal eller motsvarande information om strålskyddsexpertfunktionen inkluderar externa personer.

c) Dokumentation om strålskyddsexpertfunktionens befogenheter samt hur rapportering sker till verksamhetens högsta ledning. (3 kap. 12 § SSMFS 2018:1)

7. Beskriv hur det säkerställs att arbetstagare har tillräcklig kompetens innan de påbörjar arbete med strålkällor. (3 kap. 10 § och 4 kap. 13 § SSMFS 2018:1)

Skydd av arbetstagare och allmänhet

8. Beskriv hur det säkerställs att instruktioner om strålskyddsåtgärder finns tillgängliga vid varje arbetsställe där strålkällor används. (4 kap. 2 § SSMFS 2018:1)

9. Beskriv hur arbetstagare är kategoriindelade. (4 kap. 15 § SSMFS 2018:1)

Handläggningstid

Handläggningstiden varierar beroende på faktorer såsom komplexitet, typ av tillstånd och arbetsbelastning hos myndigheten vid den aktuella tidpunkten. När en fullständig ansökan har kommit in till oss börjar ärendet handläggas. Om ansökan är ofullständig och kräver komplettering, förlängs handläggningstiden. Om den begärda informationen inte inkommer, kan vi behöva fatta beslut baserat på befintlig information eller avvisa ansökan helt.

Överklagande av beslut

Ett beslut om tillstånd enligt strålskyddslagen (2018:396) kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm. Hur du överklagar framgår av beslutet.

Avgifter

Enligt förordningen (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten är ansökningsavgiften för installation och underhåll av strålkällor 11 400 kronor.

Straffrättsliga bestämmelser

Enligt 6 kap. 1 § i strålskyddslagen (2018:396) är det förbjudet att utan tillstånd bedriva en verksamhet med joniserande strålning. Enligt 9 kap. 2 § 1p. kan den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot 6 kap. 1 § dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Så avvecklar du verksamheten

Om du slutar använda joniserande strålning i din verksamhet ska du kunna visa att alla registrerade radioaktiva ämnen och röntgenapparater har tagits om hand enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter och rapportera det till Strål­säkerhets­myndigheten. Därefter kan vi avskriva din verksamhet och årsavgift. Du måste även sanera lokalerna där du använt radioaktiva ämnen i form av öppna strålkällor så att lokalerna kan friklassas.

Avregistrering av radioaktiva ämnen

Kontakta det företag du köpte de radioaktiva ämnena av för att få hjälp att hantera dem på ett strålsäkert sätt och rapportera förändringen till oss genom att fylla i och skicka in blanketten Avregistrering av utrustning.

Avregistrering av röntgenrör

Lämna röntgenapparaten till en skrotfirma och rapportera in förändringen till oss genom att fylla i och skicka in blanketten Avregistrering av utrustning. Skicka även in ett originalintyg till oss, där du eller skrotfirman försäkrar att röntgenröret har gjorts obrukbart.

Friklassning av lokal

Lokaler som inte längre används för arbete med radioaktiva ämnen i form av öppna strålkällor ska friklassas. Att friklassa en lokal innebär att

  • Alla ytor som kan ha kontaminerats, det vill säga förorenats av radioaktiva ämnen, ska saneras.
  • Radioaktivt förorenad utrustning och andra inventarier måste tas om hand på ett strålsäkert sätt.
  • Vissa genomförda saneringsåtgärder och resultatet av utförda kontrollmätningar ska redovisas till Strålsäkerhetsmyndigheten, som därefter fattar beslut om friklassning.

Friklassning regleras i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:3) om undantag från strålskyddslagen och friklassning av material, byggnads­strukturer och områden.

Anmälningspliktiga verksamheter

Handel med följande utrustningar är anmälningspliktig:

  • Vissa odontologiska röntgenutrustningar
  • Vissa veterinärmedicinska röntgenutrustningar
  • Kabinettröntgenutrustningar
  • Tekniska anordningar för mätning kontroll, analys och laboratorieanvändning (till exempel nivåvakter, densitetsmätare, tjockleksmätare, ytviktsmätare, fukthaltsmätare, eliminatorer, jonisatorer och XRF)
  • Slutna strålkällor under HASS-gränsen
  • Öppna strålkällor under en viss aktivitetsnivå

Anmälningsplikten gäller i enlighet med 5-7 och 11 kap. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:2) om anmälningspliktiga verksamheter.

Så anmäler du verksamheten

  1. Logga in i e-tjänsten med Freja eID eller Bank-ID.
  2. Välj den typ av verksamhet du vill anmäla.
  3. Ange följande uppgifter:
    1. Fakturaadress
    2. Fakturareferens
    3. Önskat faktureringssätt
    4. Kontaktuppgifter till en person som kan svara på frågor
    5. Utrustningens fabrikat, modell och serienummer (serienummer kan registreras senare)
    6. Eventuell leverantörsinformation
    7. Verksamhetsadress (där verksamheten bedrivs)
  4. Du behöver även lämna uppgifter om vilken utrustning din anmälan avser.

När du har signerat anmälan skickas en bekräftelse till din e-post. Det betyder att din anmälan är godkänd. Spara bekräftelsen eftersom den bara genereras vid anmälningstillfället.

Så förnyar du anmälan

Din anmälan är giltig i 5 år. Du kan förnya den tidigast 6 månader innan den förfaller. Förnyelsen görs i vår e-tjänst.

Fullmakt för företrädare

Du som är firmatecknare, VD eller sitter i styrelsen har automatiskt behörighet att logga in i e-tjänsten. Om firman är tecknad av flera styrelsemedlemmar krävs fullmakt för att logga in. Det behövs också fullmakt om någon annan än firmatecknare eller VD ska företräda verksamheten. Fullmakt krävs även för enskild firma, kommanditbolag, ekonomisk förening, offentlig verksamhet och myndighet.

Du kan ansöka om fullmakt på två sätt:

  1. Firmatecknare eller VD loggar in och delegerar behörighet till den som ska företräda verksamheten. Sedan måste företrädaren logga in och godkänna uppgifterna i e-tjänsten.
  2. Företrädaren loggar in direkt i e-tjänsten, fyller i sina uppgifter och skickar dem.

I båda fallen ska dokumentation på delegeringen bifogas och vara undertecknad och godkänd av firmatecknare eller VD. Det ska framgå vem som delegerar och vilken position denna person har i företaget och till vem behörigheten delegeras (personnummer och namn).

Strålsäkerhetsmyndigheten kontrollerar uppgifterna och en handläggare hos myndigheten godkänner fullmakten. Ett bekräftelsedokument skickas via e-post till företrädaren när fullmakten har godkänts.

Avgifter

Enligt förordningen (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten är avgiften för anmälningspliktig verksamhet 1 850 kronor.

Så avvecklar du verksamheten

Om du inte längre bedriver den verksamhet som din anmälan avser, kan du avskriva den genom att kontakta oss via Tillstandsprovning-stralskydd@ssm.se. Vänligen ange diarienumret för din anmälan.

Frågor eller synpunkter?

Har du frågor eller synpunkter gällande anmälningsförfarandet eller förslag på hur vi kan förbättra informationen på den här sidan eller upplevelsen av vår e-tjänst? Kontakta oss via Tillstandsprovning-stralskydd@ssm.se.