Informera oss om du har blivit skadad!

Om du har blivit skadad vid en kroppsbehandling med icke-joniserande strålning eller vill informera oss om en oseriös verksamhet som inte arbetar strålsäkert, kan du tipsa oss på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den vanligaste typen av skador vid kosmetiska behandlingar med laser, IPL, ultraljud och radiofrekvens (RF), är brännskador som kan vara mycket allvarliga. Behandlingar med ultraljud kan även ge andra skador på nerver och vävnad. Laser och IPL kan ge skador på ögat om inte korrekta skyddsglasögon används.

Strålsäkerhetsmyndigheten gör en samlad bedömning och en avvägning av en mängd olika faktorer när vi planerar vår riskbaserade tillsyn. Informationen om skador vi får in från allmänheten är en mycket värdefull del. Du får ingen återkoppling från oss om vad som hänt med ditt tips eller om ditt tips lett till att vi startat en tillsyn. Det är möjligt att vi kontaktar dig för att få kompletterande uppgifter.

Alla handlingar, inklusive tips och informerande meddelanden, som kommer till myndigheten, blir allmänna handlingar som kan komma att lämnas ut till den som begär det. I vissa fall kan uppgifter omfattas av sekretess och lämnas då inte ut. Strålsäkerhetsmyndigheten tar aldrig eget initiativ till att informera verksamheter om vem som har tipsat.

Du informerar oss via registrator@ssm.se. Inkludera gärna följande information:

  • Verksamhetens namn och adress
  • Vilken typ av behandling det gäller
  • Vilken typ av skada du fått (bifoga gärna bilder)
  • När skadan skedde
  • Vilka brister du misstänker
  • Annan information du anser vara av värde

Ansvar vid behandling

Vissa verksamheter låter kunden skriva på ett avtal innan behandlingen genomförs där det står att behandlingen genomförs på egen risk och att verksamheten inte tar ansvar för eventuell skada. En verksamhetsutövare kan inte friskriva sig från sitt lagstadgade ansvar och ett sådant avtal har ingen juridisk verkan.

Det förekommer att verksamheter vill hantera en skada internt och själva behandla skadan. Detta kan försvåra och i vissa fall försämra läkningen.

Andra myndigheter du kan vända dig till

Konsumenttjänstlagen gäller inte vid behandling av människor men den som utför behandlingen ska göra det fackmässigt, annars kan den ses som felaktig. Du kan läsa mer om vad du kan göra om du har blivit skadad av, eller missnöjd med, din behandling hos Konsumentverket.

Vid eventuella tvister med företag och frågor om ersättning kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden. Strålsäkerhetsmyndigheten kan inte hjälpa enskilda personer i frågor om skadestånd eller liknande.

Har skadan uppstått i samband med vård, hör av dig till IVO.