Tillstånd för laser

Den här sidan vänder sig till dig som privatperson eller yrkesutövare som planerar att importera, tillverka, köpa, inneha, överlåta, upplåta ut eller använda lasrar i laserklass 3R, 3B eller 4. Här hittar du information om när dessa lasrar kräver tillstånd och hur du ansöker om tillstånd.

För att använda laser i laserklass 3B eller 4, till exempel vid lasershower eller på nattklubbar, krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Tillstånd krävs även för starka laserpekare i laserklass 3R, 3B eller 4.

Stark laserpekare i laserklass 3R, 3B eller 4

Enligt 5 kap. 9 § strålskyddsförordningen (2018:506) krävs tillstånd för att föra in till Sverige, tillverka, förvärva, inneha, använda, överlåta eller upplåta starka laserpekare. Definitionen av stark laserpekare anges i 1 kap. 6 § strålskyddsförordningen (2018:506):

Med stark laserpekare avses en bärbar teknisk anordning som

  1. kan alstra icke-joniserande elektromagnetisk strålning inom våglängdsområdet 180 nanometer till 1 millimeter, huvudsakligen genom processen stimulerad emission,
  2. är batteridriven eller försedd med annan egen strömförsörjning,
  3. är konstruerad för användning vid en märkspänning som är lägre än 50 volt för växelström eller lägre än 75 volt för likström,
  4. är avsedd att hållas i handen och riktas mot något på avstånd, och
  5. har de strålningsegenskaper som uppfyller kriterierna för laserklass 3R, 3B eller 4 enligt svensk standard SS EN 60825-1, utgåva 4, 2007.

Övriga lasrar i laserklass 3B eller 4

Enligt 13 § Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (SSMFS 2014:4) om laser, starka laserpekare och intensivt pulserat ljus, krävs det för laserklass 3B eller 4 tillstånd till

  1. användning som avser underhållning, konst eller reklam,
  2. användning som ger bestrålning av allmän plats eller luftrummet, eller
  3. innehav eller användning av laser som kan hållas i handen på allmän plats, inom skolområde där undervisning bedrivs eller i fordon på allmän plats.

Vi beviljar tillstånd om vi bedömer att kraven i strålskyddslagen (2018:396), strålskyddsförordningen och SSMFS 2014:4 uppfylls. Endast den som har ett godtagbart ändamål och som kan antas använda lasern ansvarsfullt får tillstånd.

Tillstånd utfärdas vanligen för fem år eller för de specifika datum som laseranvändningen gäller.

Vid användning av fria laserstrålar, det vill säga laserstrålar utan strålstopp, gäller särskilda regler för att säkerställa flygsäkerheten. I dessa fall behöver Transportstyrelsen utfärda ett så kallat NOTAM (Notice to Airmen). Ansökan om NOTAM görs via Strålsäkerhetsmyndigheten. Hur du ansöker om NOTAM beskrivs längre ner på sidan.

Så ansöker du om tillstånd

Du ansöker om tillstånd genom att fylla i ansökningsformuläret för användning och innehav av laser.

När du ansöker om tillstånd behöver du lämna följande uppgifter:

  • Namn och organisations- eller personnummer
  • Adress och telefonnummer
  • Faktureringsuppgifter
  • Kontaktuppgifter till den person som kan svara på frågor
  • Den avsedda verksamheten med laser eller syftet med laserinnehavet
  • Tid och plats för verksamheten med laser eller laserinnehavet
  • Tillverkare, modell och laserklass för varje laser ansökan gäller
  • Uteffekt, våglängd och riskavstånd för varje laser ansökan gäller
  • Förutsättningar att uppfylla skyldigheterna i 3 och 4 §§ SSMFS 2014:4

Om ansökan avser användning för underhållning, konst eller reklam ska den även innehålla en skiss över området som visar strålfältet i förhållande till åskådarna.

För användning av lasrar i laserklass 3B eller 4 krävs dessutom utbildningsbevis inom lasersäkerhet eller motsvarande, eller dokumenterad erfarenhet av laseranvändning.

För användning av lasrar i laserklass 3B eller 4 kan vi även efterfråga en riskanalys. En riskanalys måste visa hur alla tänkbara risker med den aktuella laseranvändningen kommer att hanteras.

Tillstånd för verksamheter som använder laser och där det finns risk för att allmänheten kan bestrålas kan vara villkorat med krav på att varje laseranvändning ska anmälas till oss.

Ytterligare uppgifter kan komma att begäras under tillståndsprövningen.

Så ansöker du om förnyelse eller ändring av tillstånd

Du kommer cirka två månader innan ditt tillstånd går ut att få en påminnelse från oss om förnyelse. Förnyelse och ändring av befintligt tillstånd görs i ansökningsformuläret för användning och innehav av laser.

Fyll i alla fält i formuläret. I fältet "Eventuella ytterligare upplysningar" ska du ange om din ansökan gäller förnyelse av ett befintligt tillstånd, ändring av ett befintligt tillstånd, eller både och. Inkludera ditt tillståndsnummer och specificera eventuella ändringar om ansökan gäller en ändring.

Om ändringarna är omfattande behandlas ansökan som en ny ansökan och då tillkommer det en ansökningsavgift. Vid mindre ändringar eller förnyelse utan ändringar tillkommer ingen ansökningsavgift.

Prövningsprocessen

Vi bedömer storleken på ansökningsavgiften och skickar betalningsinstruktioner till den e-postadress som angivits i ansökan inom en vecka efter att vi mottagit ansökan. Ansökningsavgiften bedöms enligt 4 § och 5a § 1, 2 och 3 förordning (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Om ansökningsavgiften inte kommit oss tillhanda inom fyra veckor avvisar vi ansökan.

När ansökningsavgiften har mottagits, kommer ansökan att tilldelas en utredare. Utredaren informerar dig om att tillståndsprövningen påbörjats och prövar ansökan mot de lagar, förordningar och föreskrifter som reglerar den laserverksamhet som ansökan gäller. Vid behov kommer kompletterande uppgifter att efterfrågas.

Om ansökan uppfyller kraven kommer ett tillstånd utfärdas och skickas till dig. Du måste då bekräfta mottagandet av tillståndet.

Om ansökan inte uppfyller kraven kommer du att få ett avslagsbesked med en motivering.

Handläggningstid

Handläggningstiden för ansökan om lasertillstånd eller NOTAM är cirka fyra arbetsveckor, men kan variera beroende på myndighetens arbetsbelastning. Under sommarmånaderna kan handläggningstiden bli längre. Handläggningstiden kan också förlängas om vi behöver samverka med andra myndigheter innan beslut om tillstånd kan tas. Behov av samverkan kan uppstå om exempelvis flygtrafik påverkas eller om du ansöker om undantag från någon regel.

Handläggningstiden påbörjas efter att vi har mottagit en fullständig ansökan om tillstånd eller NOTAM, i enlighet med 5 kap. 26 § strålskyddsförordningen (2018:506).

Överklagande av beslut

Ett beslut om tillstånd enligt strålskyddslagen (2018:396) kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm. Hur du överklagar framgår av beslutet.

Avgifter

Enligt förordningen (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten är avgifterna för tillståndspliktig laser följande:

  • 600 kr per tillstånd för starka laserpekare med uteffekt som inte överstiger 30 mW
  • 9 700 kr per tillstånd för starka laserpekare med uteffekt över 30 mW
  • 1 300 kr per tillstånd för övriga tillståndspliktiga lasrar

Ansökningsavgiften gäller för det år tillståndet beviljas. Därefter fakturerar vi dig årligen mellan februari och april så länge ditt tillstånd gäller.

Vid ansökan om ändring av ett befintligt tillstånd tillkommer en ansökningsavgift om ändringarna är omfattande eftersom ansökan då behandlas som en ny ansökan. Vid mindre ändringar eller förnyelse utan ändringar tillkommer ingen ansökningsavgift.

Straffrättsliga bestämmelser

Enligt 9 kap. 2 § 4 p. strålskyddslagen (2018:396), kan den som bedriver verksamhet med tillståndspliktig laser utan att ha tillstånd dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Så avvecklar du verksamheten

För att avveckla en tillståndspliktig verksamhet med laser, skicka följande information till oss via registrator@ssm.se:

  • Tillståndsnummer
  • Anledningen till avvecklingen
  • Vad som kommer att hända med laserutrustningen

Observera att du inte får inneha starka laserpekare utan tillstånd. Dessa måste förstöras eller säljas till någon med giltigt tillstånd. Övriga lasrar ska, enligt 7 kap. 10 § strålskyddslagen (2018:396), oskadliggöras i den utsträckning som behövs utifrån strålskyddssynpunkt när de inte längre ska användas.

Laserutrustning som ska skrotas och inte är baserad på ett farligt kemiskt ämne eller är i gasform, ska hanteras som elektronikskrot och lämnas till en återvinningscentral.

Följande åtgärder rekommenderas:

  • Plocka ur batterierna och, om möjligt, gör lasern obrukbar genom att ta isär den innan du lämnar den till återvinningscentralen.
  • Be personalen på återvinningscentralen att göra laserutrustningen obrukbar genom att förstöra den på plats.

Kontakta återvinningscentralen för hjälp med att hantera utrustningen om den är baserad på ett kemiskt ämne eller gas. Om återvinningscentralen inte kan utfärda ett skrotningsintyg kan du skriva ett eget. Skicka skrotningsintyget till registrator@ssm.se. Vänligen ange tillståndsnumret för laserutrustningen.

Så ansöker du om NOTAM

När fria laserstrålar, det vill säga laserstrålar utan strålstopp, används kan de störa flygtrafiken och ett NOTAM (Notice to Airmen) behöver därför utfärdas av Transportstyrelsen.

NOTAM behövs för exempelvis lasershower inomhus om laserstrålar kan passera genom fönster eller eventuella öppningar i den aktuella byggnaden, och utomhus om strålarna saknar strålstopp.

Berörda verksamheter identifieras vanligtvis under tillståndsprövningen vid ansökan om tillstånd för laser.

Ansökan om NOTAM måste göras för varje tillfälle, även om du har ett årligt lasertillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Om du inte har något tillstånd kan du ansöka om det samtidigt som du ansöker om NOTAM.

Ansökan om NOTAM görs via Strålsäkerhetsmyndigheten som granskar underlaget.

För att ansöka om NOTAM, fyll i blanketten ”Notam-underlag för laseraktivitet".

För att vi ska kunna verifiera de uppgifter du angivit i blanketten behöver du, efter förfrågan, även lämna följande uppgifter:

  • Uteffekt, våglängd, divergens för varje laser ansökan gäller (till exempel 5 W; 532 nm; 1,2 mrad)
  • Kompassriktning för laserstrålarna (till exempel VSV eller 240 grader)
  • Horisontell spridningsvinkel (till exempel +/- 45 grader)
  • Vertikal spridningsvinkel (till exempel 0-30 grader över horisonten)
  • Geografisk position för lasrarna och höjd över havet
  • Karta med tänkt NOTAM-område

Strålsäkerhetsmyndigheten verifierar de angivna uppgifterna och skickar därefter vidare ansökan till Transportstyrelsen.

För att ansökan ska kunna behandlas måste ansvarig person i flygledartornet vid den berörda flygplatsen vara involverad i planeringen.

Frågor eller synpunkter?

Har du frågor gällande ansökan om lasertillstånd eller prövningsprocessen, ring Strålsäkerhetsmyndighetens växel 08-799 40 00 för att bli kopplad till rätt utredare.

Har du synpunkter eller förslag på hur vi kan förbättra informationen på den här sidan? Kontakta oss via Tillstandsprovning-stralskydd@ssm.se.

Information om behandling av personuppgifter

Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för behandlingen av de personuppgifter som lämnas i din ansökan eller anmälan. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2016/679, den så kallade dataskyddsförordningen (GDPR).