Sjuk- och tandvård

Sjuk- och tandvård

Strålning används vid ett flertal undersökningar och behandlingar inom vården. Den som bedriver sjukvård eller tandvård har ansvar för att verksamheten är säker för patienter, personal och allmänhet.

Strålsäkerhetsmyndigheten roll inom sjukvården och tandvården är bland annat att ställa krav på strålskyddet, pröva tillståndsansökningar och följa upp så att de som bedriver verksamheten följer de regler som gäller.

Tillstånd för sjukvård med joniserande strålning

Det krävs tillstånd för verksamhet med till exempel nuklearmedicinsk diagnostik och behandling, strålbehandling med röntgenutrustning, acceleratorer eller slutna strålkällor, öppna strålkällor, cyklotron samt röntgenundersökningar som inte omfattas av anmälningsplikt.

Tillstånd och anmälan för odontologisk verksamhet

Det krävs tillstånd för verksamhet med panoramaröntgen, dentaldatortomografi (CBCT), portabel eller handhållen röntgen samt viss stationär utrustning för intraoral bildtagning. Om du planerar att använda intraoral bildmottagare som uppfyller våra krav kräver vi istället att du anmäler det till oss.

Beräkna stråldoser vid nuklearmedicinska undersökningar

Strålsäkerhetsmyndighetens doskatalog är avsedd för dig som arbetar med nuklearmedicin i sjukvård och forskning och behöver beräkna stråldoser vid nuklearmedicinska undersökningar.

Isotopstatistik för nuklearmedicinsk verksamhet

I Strålsäkerhetsmyndighetens databas för isotopstatistik inom nuklearmedicin kan du söka på den aktivitet som årligen administrerats till patienter för diagnostik och terapi i Sverige under perioden 1999–2014.

Rapportera oplanerad händelse

Om en oplanerad händelse med joniserande strål­ning har inträffat ska du som verksamhetsutövare så snabbt som möjligt rapportera det till Strål­säkerhets­myndig­heten. Beskriv vad som hänt och, om möjligt, hur det kunde hända.