Svenskarna bränner sig mer i solen
Andelen svenskar som har bränt sig flera gånger i solen har ökat under 2024, och det är på utlandssemestrar som det oftast händer. Det visar den årliga enkäten om svenskarnas solvanor som Strålsäkerhetsmyndigheten låter göra.
Hudcancerfallen har ökat stadigt under de senaste decennierna, vilket delvis beror på de solvanor som var vanliga för flera decennier sedan. Eftersom hudcancer ofta utvecklas långsamt, kan effekterna av att ändra våra solvanor dröja i många år.
Nu visar myndighetens årliga enkät om svenskarnas solvanor att andelen som bränt sig under 2024 har ökat. Det oroar Tove Sandberg Liljendahl som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten och arbetar med frågor om ultraviolett strålning (UV) och hudcancerprevention.
– Det är framför allt andelen som har bränt sig två gånger under året som har ökat. Det kan nog delvis förklaras av att 2023 var en nederbördsrik sommar och att 2024 hade fler soltimmar. Men att antalet som bränner sig har ökat är ändå ett dåligt tecken för utvecklingen av hudcancer i Sverige, säger Tove Sandberg Liljendahl.
Mest exponerade under utlandssemester
Idrottsanläggningar och golfbanor sticker ut tillsammans med badplatser utomlands som en typ av platser där många bränner sig. Andelen av de som har exponerats på dessa platser och som också har bränt sig där har ökat. Ökningen har dock varit som störst i parker och 20 procent av dem som exponerats för sol där har också bränt sig jämfört med 13 procent 2023.
Tidigare år har enkäten visat att de som reser långt är de som bränner sig mest. Under de två senaste åren är sambandet svagare, framförallt för de som bränner sig flera gånger, det har oftare skett på resa i Sverige eller Europa.
I enkäten om svenskars solvanor fick respondenterna svara på frågan om ungefär hur många timmar de spenderade utomhus mellan klockan 10 och 15 under arbetsdagar i Sverige, lediga dagar i Sverige, och lediga dagar utanför Sverige, när det är ”vackert sommarväder”.
– Vi ser att det är under lediga dagar utomlands som svenskars solexponering är som störst, vilket inte har förändrats sedan tidigare år. Många klarar inte den starkare solen exempelvis runt Medelhavet utan ordentligt skydd. 54 procent av resenärerna spenderar fyra eller fem timmar utomhus i solen under den tid på dygnet då UV-strålningen är som starkast, vilket utgör en betydande hälsorisk om man inte samtidigt skyddar sig med kläder eller genom att vara i skuggan, säger Tove Sandberg Liljendahl.
Fler känner till UV-index – men få använder det
– Enkätsvaren visar att det är få svenskar som använder UV-index för att planera sin soltid. Men andelen som känner till begreppet har ökat markant vilket vi tror kan kopplas till den debatt och den sociala medier-trend som blossade upp förra året kring ungas användande av UV-index.
UV-index är en bra indikator på när man behöver tänka på att skydda sig i solen, och något som framhålls också av flera andra organisationer som är verksamma inom hudcancerprevention. Det har troligen också spelat in när det gäller den ökade medvetenheten.
Andelen som verkligen använder UV-index har dock bara ökat marginellt. Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar till att använda de olika UV-indextjänster som finns för att planera soltid utifrån hur stark UV-strålningen kommer att vara.
– Vi rekommenderar att använda någon av våra tjänster ”UV-index idag”, eller ”Min soltid” där du kan räkna ut hur länge du kan vistas i solen oskyddad baserat på din huds känslighet och var någonstans du befinner dig, säger Tove Sandberg Liljendahl.
– Vi satsar också på nya kampanjer och nya typer av samarbeten med andra aktörer för att öka medvetenheten och påverka befolkningens solvanor i positiv riktning. Det ligger inom vårt uppdrag.
Ytterligare information: Tove Sandberg Liljendahl, utredare på enheten Strålskydd, via Strålsäkerhetsmyndighetens presstjänst, tfn 08-799 40 20.