Sveriges system för hantering av kärnavfall får erkännande i internationell granskning
Strålsäkerhetsmyndigheten har deltagit vid det åttonde granskningsmötet under konventionen om säkerheten vid hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Vid mötet på IAEA i Wien presenterades Sveriges nationella rapport och flera områden lyftes fram som positiva exempel, bland annat ett långsiktigt arbete med kärnavfall.
Representanter för Strålsäkerhetsmyndigheten deltog vid det åttonde granskningsmötet för Kärnavfallskonventionen, om säkerheten vid hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Alla länder som har undertecknat konventionen tar vart tredje år fram en nationell rapport som beskriver hur landet lever upp till artiklarna i konventionen, och som granskas av de övriga länder. Strålsäkerhetsmyndigheten håller samman framtagandet av Sveriges nationella rapport.
Michael Knochenhauer, generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten, ledde den svenska delegationen på konferensen i Wien, där även representanter för Regeringskansliet och industrin deltog.
– Sverige har en lång tradition av att arbeta aktivt och framgångsrikt med frågor kring kärnavfall och har ett högt anseende internationellt inom området. Under konferensen lyftes både framgångar och utmaningar fram, säger Michael Knochenhauer.
Utmaningar och flera erkännanden
De utmaningar som lyftes fram under konferensen gäller hanteringen av avfall från framtida kärnreaktorer, av historiskt avfall och av avfall från icke-kärnteknisk verksamhet. Det pågår arbete i Sverige med att hantera samtliga dessa frågor, med målet att presentera framsteg vid nästa granskningsmöte.
Vid konferensen fick Sverige särskilt erkännande, så kallade ”areas of good performance” för tre områden där vi visat goda resultat de gångna tre åren:
- Stärkandet av kompetens inom kärnavfallshantering, där Strålsäkerhetsmyndigheten, Regeringskansliet, näringslivet och akademiska institutioner samverkar för att stärka och långsiktigt säkerställa nationell kompetens och kunskapsöverföring.
- Nya former för kommunikation och samverkan med externa intressenter, särskilt kopplat till den fortsatta utvecklingen av slutförvaret för använt kärnbränsle.
- Den effektiva pågående nedmonteringen och rivningen av sex stora kärnkraftsreaktorer, där ansvariga bolag anses ha arbetat effektivt enligt ambitiösa tidsplaner och med god kontroll över avfallsfrågorna.
– Strålsäkerhetsmyndigheten ser det dessa erkännanden som en bekräftelse på Sveriges kompetenta och långsiktiga arbete för en säker och hållbar hantering av kärnavfall. Vi fortsätter att driva utvecklingen framåt och samarbetar både nationellt och internationellt för att möta framtidens utmaningar inom avfallsområdet, säger Michael Knochenhauer.
Teman för nästa granskningsrunda
Under granskningskonferensen andra vecka bestämdes ett antal teman som särskilt ska belysas i de nationella rapporter som tas fram inför den nionde granskningskonferensen 2028.
– Teman som vi ska belysa speciellt i nästa runda av granskningen är bland annat beredskapsfrågor kopplade till naturliga och mänskligt orsakade katastrofer, där även krigssituationer ingår, och säker hantering av radioaktivt avfall från nya tekniker, inklusive ny kärnkraftsteknik, säger Björn Dverstorp, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten och samordnare för Sveriges deltagande i Kärnavfallskonventionen.
Ytterligare information: Strålsäkerhetsmyndighetens presstjänst, tfn 08-799 40 20.
Så granskades rapporten
Rapporten överlämnades till IAEA:s sekretariat den 12 augusti 2024. Under hösten genomfördes en korsgranskning där länderna ställde skriftliga frågor på ett urval andra länders rapporter. Frågorna besvarades skriftligt.
Den avslutande granskningskonferensen hölls 17 till 28 mars 2025 i Wien då Sverige och de andra 88 kontraktsskrivande medlemsländerna (samt Euratom) presenterade sina nationella rapporter. Granskningsprocessen avslutades med att varje land fick svara på muntliga frågor från andra länders representanter.