Vad finns det för krav på mätning av radon i min bostad?

Om du bor i ett flerfamiljshus finns det krav på den som har rådighet över fastigheten, normalt bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren, att optimera strålskyddet genom att vidta åtgärder så att radonhalten hålls så låg som det är möjligt och rimligt i enlighet med 3 kap. 6 § Strålskyddslagen (2018:396). Mätningar behövs för att känna till radonhalten och kunna optimera radonhalten. Det är din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor som kan kräva mätning av radon om det inte redan har utförts mätningar.

Om du bor i eget hus är det ditt ansvar att mäta radonhalten och vidta åtgärder men miljö- och hälsoskyddskontoret har möjligt att ställa krav på radonhalt även i privata bostäder.

Radon behöver mätas i alla bostäder, oavsett hur gamla de är. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att en ny mätning görs om det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen genomfördes och om det har genomförts byggnadsåtgärder som kan påverka radonhalten.

Lila bild på kalender som i vit text visar datum för när radon ska mätas, 1 oktober till 30 april

Dags att mäta radon!

Radon är en osynlig gas som ökar risken för lungcancer – och enda sättet att upptäcka den är genom mätning. Trots riskerna är det många som fortfarande inte har koll på radonhalten i sina hem eller på sina arbetsplatser. Mätsäsongen sträcker sig från 1 oktober till 30 april, och det krävs minst två månaders mätning för ett pålitligt resultat.

Anmälan av radon på arbetsplatser

Verksamheter med en radonhalt över referensnivån 200 Bq/m³, samt arbetsplatser där arbetstagare riskerar att få en årlig radonexponering som överskrider 0,72 MBqh/m³, omfattas av anmälningsplikt och ska anmälas till Strålsäkerhetsmyndigheten.