Generaldirektören har ordet
Strålsäkerhetsmyndighetens uppdrag har på senare år förändrats och utökats en hel del. Att i ett sådant sammanhang leverera effektivt och med kvalitet, utveckla verksamheten, och samtidigt hela tiden få helheten att gå ihop är lite som att lägga ett pussel med komplext motiv – men där det hela tiden tillkommer nya bitar och motivet förändras.
De nya bitarna har 2024 krävt en relativt genomgripande utveckling av vårt arbete. En omorganisation med tre huvudsyften har genomförts: en tydligare uppdelning av den kärntekniska verksamheten mellan kärnkraftsreaktorer och övriga kärntekniska anläggningar, en tillväxtanpassad organisering av vårt arbete med beredskap och civilt försvar, och en tydligare organisation av vår verksamhet mot säkerhetsskyddslagen.
En konsekvens av en växande verksamhet är att myndigheten under 2024 har växt med 45 medarbetare till nästan 350 anställda, och kommer att växa minst lika mycket nästa år. En viktig del i vår tillväxt, och kompetensförsörjning, är det nya kontor som öppnats i Göteborg.
Efter ett omfattande utvecklingsarbete har ett samlat tillsynsprogram utarbetats för alla de olikartade verksamheter vi utövar tillsyn över. Jag vill dock inom vår tillsyn lyfta fram ett mindre område, vår tillsyn av skönhetssalonger som erbjuder olika typer av behandlingar med till exempel laser. Här har en systematisk och mer omfattande tillsyn inletts, som kommer att ge oss en bättre bild av branschen och samtidigt höja medvetenheten gällande regler hos utövarna.
Inom tillståndsprövning genererar tillstånds- och anmälningsärenden från veterinärer och tandläkare betydande ärendevolymer. Här har ett viktigt digitaliseringskliv tagits genom utveckling av ett webbaserat system, som under året har hanterat och registrerat omkring 400 tillståndsärenden och 3000 anmälningsärenden.
Mycket tid och resurser har under året lagts på att rusta myndigheten för att redan inom ett år effektivt kunna hantera ansökningar om nya kärnkraftsreaktorer. Parallellt har vi lärt oss mera om reaktorkoncept som kan bli aktuella att bygga i Sverige, och starkt utvidgat våra internationella samarbeten.
Inom avfallsområdet har flera stora tillståndsprocesser tagit ordentlig fart under året, inte minst utbyggnaden av SFR, slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall. Viktiga steg har också tagits inför byggandet av slutförvaret för använt kärnbränsle. Stora projekt som kräver kvalificerade insatser från oss många år framåt.
Ett omfattande arbete bedrivs för att göra Strålsäkerhetsmyndigheten, och därmed Sverige, bättre rustat att hantera externa hot. De senaste åren har vi i snabb takt ökat vår förmåga inom beredskap och civilt försvar, och vi fortsätter kommande år. Parallellt har vi kraftigt förstärkt vårt interna och externa säkerhetsskyddsarbete.
Allt detta har förstås också en bred inverkan på myndighetens verksamhetsstöd, som utvecklas, moderniseras och effektiviseras. Interna utredningar har genomförts bland annat om registratur, IT, upphandling, ekonomisk uppföljning, ledningssystem och säkerhetsarbete – och om livskraftig verksamhet på våra tre kontor i Katrineholm, Göteborg och Solna.
Myndigheten har fått till mycket under året och med goda resultat. Jag är övertygad om att vi gjort det med rätt fokus och därmed skapat förutsättningar för en fortsatt god utveckling.
Jag vill slutligen tacka alla mina kollegor för utmärkta insatser under 2024 och ser fram emot att tillsammans med er under 2025 fortsätta utveckla Strålsäkerhetsmyndigheten – och göra Sverige mer strålsäkert.