SSM perspektiv
Bakgrund
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) granskar Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) ansökningar i en stegvis prövnings- och godkännandeprocess enligt regeringens tillståndsvillkor enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet avseende uppförande, innehav och drift av geologiska slutförvarsanläggningar. Som en del i granskningen ger SSM konsulter uppdrag för att inhämta information i avgränsade frågor. I SSM:s Technical note-serie rapporteras resultaten från dessa konsultuppdrag.
Projektets syfte
Syftet med projektet var att granska och bedöma ett antal nyare forskningsaktiviteter som SKB genomfört och som är relevanta för hydrogeologiska aspekter av slutförvaring av radioaktivt avfall. Granskningen omfattar generell utveckling av SKB:s hydrogeologiska modelleringsförmåga samt detaljerade uppdateringar av modeller relevanta för planerade anläggningar i Forsmarksområdet.
Författarsammanfattning
Granskningen täcker följande huvudämnen:
- Framsteg med representationen av flera kopplade processer relaterade till grundvattenflöde under glaciala och periglaciala förhållanden. Det kan konstateras att en ambitiös utveckling har genomförts, men att modelleringsutmaningar kvarstår, till exempel i representationen av matrisdiffusion. Dessutom kan den övergripande betydelsen av glaciala och periglaciala scenarier för slutförvarssystems säkerhet minska i ljuset av de senaste prognoserna av det framtida globala klimatet på 100 000 års tidsskalor.
- Utveckling av modelleringsmetoder för diskret spricknätverk (DFN). Specifika utvecklingar inom metodiken inkluderar: (1) demonstration av FN-konditioneringsmetoder, av olika modelleringsgrupper med användning av
två separata mjukvaruverktyg, (2) inkludering av bergspänningseffekter på sprickornas hydrauliska egenskaper, vilket pekar mot utveckling av en integrerad DFN-beskrivning av grund och djup berggrund i Forsmark, och (3) undersökning av inverkan av heterogena sprickor på transport i nätverksskala.
- Modellering av hydrologi i närfältet av slutförvaringsanläggningen för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall, SFR. Det noteras att det har skett en relativt liten uppdatering av tidigare beräkningar, vilket återspeglar modifieringar av utformningen av den planerade utbyggnaden och antaganden om egenskaperna hos tekniska barriärer. Resultaten bedöms vara väl presenterade, på ett sätt som generellt tillåter direkt jämförelse med den tidigare modellen.