2025:02 INCLUDE: Including (local) stakeholder participation in the regulatory mission – a future challenge

SSM perspektiv

Bakgrund

Det primära fokus för SSM:s kommunikation med intressenter i samband med slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall har under flera år legat på formella samrådsprocesser kring den svenska kärnkraftsindustrins forsknings- och utvecklingsprogram samt SKB:s tillståndsansökningar enligt kärntekniklagen. Efter regeringens beslut om tillstånd är det aktuellt för myndigheten att överväga om nya former för dialog och samråd med intressenter är lämpliga i förhållande till uppförande och drift av anläggningarna. Detta är särskilt angeläget i förhållande till lokalbefolkningen, men avser även andra aktörer (myndigheter och icke-statliga organisationer) på regional och nationell nivå.

SSM:s lagstiftade roll när det gäller tillsynen av strålsäkerheten utgör ett viktigt ansvar på uppdrag av samhället, vilket inte kan delegeras till andra aktörer. Icke desto mindre kan det konstateras att, när berörda parter får tillfälle att ha insyn och påverkan i myndighetens arbete, möjliggörs ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Myndigheten beställde därför detta forskningsprojekt i syfte att bättre förstå fördelarna och nackdelarna med olika typer av processer för intressentengagemang, för att stödja framtagandet av genomförbara förslag som omfattar både formella granskningsskeden och fortlöpande dialog med berörda parter.

Resultat

Forskningsprojektets resultat kombinerar reflektioner från intervjuer med en rad olika intressentgrupper med insikter från akademisk forskning om myndighetsrollen och de olika ”stilar” med vilka tillsynsmyndigheter kan engagera med berörda parter. Rapporten lyfter fram ett antal tydliga förväntningar från svenska intressenter, i synnerhet en önskan om öppet engagemang och diskussion, som sträcker sig bortom att begära in skriftliga uttalanden och åsikter som en del av en formell samrådsprocess vid specifika steg i beslutsfattande. I detta avseende lyfter författarna särskilt fram konceptet med tillsynsmyndigheten som ombud – tillgänglig och kapabel att förstå och svara på frågor och problem som andra tar upp. Rapportens slutsatser understryker också vikten av dialog för att vara uppmärksam på nya frågor, så att engagemang framöver, när myndighetens prövningsprocess blir allt mer fokuserad på tekniska detaljer, inte bara ses som att ”stänga ner” möjligheter till diskussion om frågor av intresse för intressenter.

Relevans

Det var aldrig meningen att projektet skulle resultera i en lista med specifika rekommendationer för det tillvägagångssätt som SSM ska ta framöver. Detta erkänns av författarna som en fråga för SSM:s policy, med hänsyn till bredare institutionella krav och begränsningar. Utifrån den information som erhållits och syntetiserats i rapporten finns det dock flera viktiga frågor identifierade som bör tas upp i den fortsatta utvecklingen av SSM:s policy och strategi för engagemang. Även om sådana överväganden i första hand behandlas mot bakgrund av slutförvaret för använt kärnbränsle, torde sådana överväganden vara relevanta för utvecklingen av en konsekvent policy för intressentengagemang för andra typer av kärnkraftsanläggningar i Sverige.

Behov av vidare forskning

Inga särskilda behov av ytterligare forskning i detta område identifieras i detta skede. Detta utesluter dock inte det potentiella behovet av stöd vid vidareutveckling och implementering av SSM:s policy och strategi för intressentengagemang.